Rechtsgebieden

 

(Jeugd)strafrecht

Mijn kantoor is gespecialiseerd in het strafrecht. Het strafrecht omvat alle misdrijven en overtredingen uit het Wetboek van Strafrecht en enkele bijzondere wetten. Ik sta daarnaast ook minderjarigen bij op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand indien zij in aanraking komen met politie of justitie.

U kunt hierbij denken aan mishandeling, diefstal, overvallen, doodslag, zedendelicten maar ook verkeerszaken. Deze opsomming is niet limitatief. Het strafrecht is veelomvattend en ik kan u in alle strafrechtzaken bijstaan.

Ik kan u -onder andere- bijstaan indien u een oproeping heeft gekregen om voor verhoor bij de politie te verschijnen of indien u een oproeping voor een zitting heeft gekregen bij het Openbaar Ministerie (de zogenoemde OM-zitting) of de rechter.

Ook kan ik u bijstaan in een artikel 12 Wetboek van Strafvordering-procedure. U kunt door mij bijgestaan worden indien u het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie dat er geen vervolging wordt gestart en u zich hierover wilt beklagen, maar ook indien u zelf als beklaagde moet verschijnen bij het gerechtshof omdat iemand een klacht tot niet vervolgen tegen u heeft ingesteld. In beide gevallen kan dit op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand als u daarvoor in aanmerking komt.

tralies.jpeg

Penitentiair recht

Het penitentiaire recht regelt de tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen. Deze regels zijn vastgelegd in de Penitentiaire Beginselenwet, de Penitentiaire maatregel, ministeriële regelingen en huisregels van penitentiaire inrichtingen. Daarnaast zijn de uitspraken van de beklag- en beroepscommissies van belang voor de uitleg van deze regels.

Als u zich in detentie bevindt komt u vrijwel dagelijks in aanraking met deze regels. Een voorbeeld is dat u in de isoleercel wordt geplaatst en het hier niet mee eens bent. U kunt hier dan tegen in beklag gaan. Het gaan vrijwel altijd om beslissingen van de directeur waarover u zich kunt beklagen, maar ook het handelen van een casemanager, bijvoorbeeld in relatie tot uw detentiefasering, kan klachtwaardig zijn.

Andere voorbeelden waarin u bijstand kunt krijgen zijn indien uw verzoek om strafonderbreking of verlof wordt afgewezen. In veel gevallen kunt u op gesubsidieerde rechtsbijstand basis (pro deo) bijstand van een advocaat krijgen.

Bestuursrecht

Het bestuursrecht is heel breed. Mijn kantoor richt zich slechts op enkele aspecten van het bestuursrecht. Indien aan u geen Verklaring Omtrent Gedrag verstrekt wordt (voorgenomen weigering) kan ik u bijstaan in de bezwaar- of beroepsprocedure.

Indien aan u een tijdelijk huisverbod is opgelegd kan ik u bijstaan bij het aanvechten hiervan.

Slachtofferbijstand

Bent u slachtoffer van een gewelds- of een zedenmisdrijf, bijvoorbeeld een steekincident of ernstige mishandeling? Of bent u nabestaande van een slachtoffer? Dan heeft u onder omstandigheden recht op een gratis advocaat. Ik ben aangesloten bij de Raad voor de Rechtsbijstand als slachtofferadvocaat en kan u in veel gevallen kosteloos bijstaan.